top of page
Search
  • Admin

U Travniku počela kampanja pod nazivom „Šuma je više od drveća!“

Inicijativa za šumarstvo i okoliš (fea) u saradnji sa Asocijacijom privatnih šumoposjednika Srednjobosanskog kantona, općinom Travnik i Kantonalnom upravom za šumarstvo Srednjobosanskog kantona je započela kampanju „Šuma je više od drveća!" koja ima za cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti bosanskohercegovačkih (privatnih) šuma. Kampanja se fokusira na upoznavanje javnosti sa mogućnostima uživanja u općekorisnim funkcijama šuma i održivog korištenja bogatog asortimana (drvnih i nedrvnih) proizvoda iz šume. Kampanja se provodi u okviru faze II Programa "Jačanje zajednica kroz demokratsko upravljanje prirodnim resursima" kojeg provodi regionalna nevladina mreža fea zajedno sa Danskom savjetodavnom službom (DFE) i drugim partnerskim organizacijama. Program finansira Vlada Kraljevine Danske kroz Fond za jačanje civilnog društva - CISU.


Početak kampanje je obilježen postavljanjem urbane konstrukcije 13.09.2019. godine na gradskom trgu u Travniku gdje su uposlenici fea-e predstavili građanima informacije o mogućnostima održive upotrebe različitih proizvoda iz bosanskohercegovačkih (privatnih) šuma. Urbana konstrukcija se sastoji od vertikalne bašte sa bršljanom i biljkama pročišćivaćima zraka, plantažera i sistema za odlaganje/vezivanje bicikala. Radi se o modularnoj, urbanoj postavci promjenjivog oblika, koju je za ove potrebe dizajnirao dvojac mladih arhitekata iz Sarajeva, Kenan Muslić i Emina Čičkušić, te oplemenio adekvatnim biljnim materijalom Mehmed Mešanović. Sama konstrukcija izrađena je od drveta iz privatnih šuma Srednjobosanskog kantona (pilot područja Programa) uz pomoć partnera i članova Asocijacije privatnih šumoposjednika Srednjobosanskog kantona (osnovane kroz Program).



Vertikalna bašta sa klupom, bršljanom i biljkama pročišćivaćima zraka, plantažerom i sistemom za vezivanje bicikala

Vertikalna bašta je jedno od rješenja da u naše vrele urbane prostore unesemo prirodne materijale i zelenilo. Konstrukcija će predstavljati privremenu zelenu oazu koja treba da pomogne da se građani osjećaju smireno i opušteno i u samom centru grada. Kampanja ima za cilj da podstakne građane da zelenilo potraže i izvan grada i uživaju u blagodatima koje nam pružaju šuma i zelenilo.




39 views0 comments
bottom of page