top of page
Search
  • Admin

SADNJA JAPANSKE TREŠNJE U DVORIŠTIMA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U BUSOVAČI

Tijekom novembra 2019. godine u Busovači je izvršena sadnja sadnica japanske trešnje u cilju uređenja dvorišta Osnovne i Srednje škole Busovača.

Uređenje dvorišta je urađeno na način da je se cijelom dužinom dvorišta (200 m) uradila priprema zemljišta i izvršila sadnja ukrasne vrste drveta. Zbog svojih estetskih svojstava odabrana je ukrasna vrsta drveta poznata pod nazivom japanska trešnja (Prunus serrulata) koja u proljeće dominira sa svojim ružičasto-bijelim cvjetovima, koji se javljaju prije listova. Biljku krasi veoma gusta krošnja. U jesen njeni listovi dobijaju lijepu žuto-narandžastu boju. Porijeklom je iz Azije, a čest gost u parkovima širom svijeta. Pored izvanrednih estetskih osobina japanska trešnja u ovom slučaju će obezbijediti i zaštitu od buke, obzirom da se dvorište škole nalazi uz magistralnu prometnicu. Prilikom ljetnih mjeseci prisutna je značajna količina prašine koja će se sadnjom japanske trešnje značajno zadržati na njenim krošnjama i smanjiti njeno prisustvo u školskom dvorištu u kojem svakodnevno borave djeca. Važno je naglasiti da će u ovom slučaju drvored japanske trešnje u školskom dvorištu imati i zaštitnu funkciju kada je riječ o vjetru i ostalim padavinama. Japanska trešnja cvjeta od aprila do maja i simbol je proljeća koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojim predivnim cvjetovima će osvježiti dvorište za naše učenike i okruženje u kojem uče će biti veselije i prijatnije.


Sredstva za kupovinu i sadnju sadnica je obzbjedila općina Busovača, dok je sadnja sadnica koordinirana od strane članova Asocijacije privatnih šumoposjednika Srednjobosanskog kantona u saradnji sa Osnovnom i Srednjom školom Busovača i uposlenicima JKP Komunalac Busovača.



60 views0 comments
bottom of page