top of page
Search
  • Admin

Izvršeno jesenje pošumljavanje privatnih šumoposjeda u Srednjobosanskom kantonu

Updated: Dec 16, 2020

Tijekom novembra 2020. godine izvršeno je pošumljavanje na 9 privatnih šumoposjeda na području općina Busovača i Fojnica. Ukupno 9 članova Asocijacije privatnih šumoposjednika SBK je izrazilo potrebu za pošumljavanjem svojih privatnih šumoposjeda. Stručno osoblje Asocijacije privatnih šumoposjednika SBK je pružilo savjetodavne usluge na način da je izlaskom na teren utvrdilo da li su parcele koje su planirane za pošumljavanje podesne za pošumljavanje. Nakon toga izvršeno je savjetovanje sa privatnim šumoposjednicima kako bi im se pomoglo da odaberu najpogodniju vrstu sadnica za pošumljavanje, odredi razmak sadnje i objasni način sadnje. Tijekom ove akcije pošumljavanja, pošumljena je površina od 3,9 ha privatnih šuma, a zasađeno je 6.575 sadnice smrče (Picea abies), javora (Acer pseudoplatanus) i pitomog kestena (Castanea sativa).


Nabavka sadnica je obezbijeđena kroz projekat finansiran od strane Danske Vlade: "Osnaživanje zajednica putem demokratskog upravljanja prirodnim resursima". U narednom periodu zainteresirani članovi Asocijacije privatnih šumoposjednika, kroz kontakt sa uposlenikom Asocijacije mogu izraziti interes za pošumljavanjem privatnih šumoposjeda, kako bi mogli planirati aktivnosti pošumljavanja u sljedećoj godini.


Nadamo se da će ova praksa pošumljavanja privatnih šumoposjeda još više zaživjeti u budućnosti, kako bi se povećale površine pod šumama i kako bi cijelo društvo i buduće generacije imali koristi od šume u vidu osiguravanja ekosistemskih usluga i ublažavanja klimatskih promjena.



114 views0 comments
bottom of page