top of page
Search
  • Admin

Izvršena sanacija ilegalne deponije otpada na području planine Vlašić u Travniku

Updated: Aug 31, 2020

U okviru projekta Identifikacija, mapiranje i saniranje odabranih deponija koje se nalaze na šumskom zemljištu na području općine Travnik finansiranog od strane Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona, Kantonalne uprave za šumarstvo u periodu od 26.-27.08.2020. godine izvršena je sanacija ilegalne deponije otpada i smeća na području planine Vlašić. Ilegalna deponija otpada se nalazila u šumi i na šumskom zemljištu na dionici šetnice na Vlašiću u dužini od 10 km (riječ je o dionici Smet‐Trafo stanica).


Sanacija deponije otpada se realizirala na način da je tijekom dva dana izvršeno prikupljanje, utovar, odvoz, sortiranje i odlaganje otpada na Regionalnu deponiju Mošćanica u Zenici. Problem ilegalnog odlaganja otpada i smeća u šumi i na šumskom zemljištu je općeprisutan i kao takav zahtijeva sistematski pristup i uključivanje što više interesnih grupa u rješavanje ovog problema. Ilegalno odlaganje otpada u šume i na šumsko zemljište uzrokuje štetne emisije u vode, zrak i zemljište koje mogu negativno utjecati na zdravlje ljudi i okoliš. U skladu s tim Asocijacija privatnih šumoposjednika Srednjobosanskog kantona zajedno sa općinom Travnik, ŠPD Srednjobosanske šume doo Donji Vakuf, Javnim komunalnim preduzećem „Bašbunar“ Travnik, Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB, Turističkom Zajednicom SBK/KSB, Udruženjem Vlašić planet života i Fea-inicijativom za šumarstvo i okoliš su učestvovali u sanaciji ilegalne deponije otpada na području planine Vlašić u cilju unapređenja stanja okoliša i prirodnih resursa. Zajedničkim radom i naporima važno je djelovati preventivno i sprečavati nastajanje ilegalnih deponija otpada i smeća i osigurati organizirano odlaganje otpada svim stanovnicima na području općine Travnik. U narednom periodu uz šetnicu na saniranom lokalitetu će biti postavljeni drveni panoi sa mapama ilegalnih deponija otpada i klupama za odmor tijekom rekreacije u prirodi.


Nadamo se da će ovaj primjer sanacije ilegalne deponije na području planine Vlašić kroz zajedničku saradnju nevladinog sektora, lokalne zajednice i javnih preduzeća postati primjer i praksa na području cijelog Srednjobosanskog kantona kako bismo održivo gospodarili prirodnim resursima i ostavili ih u naslijeđe budućim generacijama u još boljem stanju.


193 views0 comments

Comments


bottom of page